Μόνωση Group - Εφαρμογές Εμπορία

Aυξάνονται οι εφαρμογές βιοκλιματικού σχεδιασμού PDF Εκτύπωση E-mail

Στη χώρα μας όλο και περισσότερα κτήρια κατασκευάζονται με βιοκλιματικούς όρους. Τουλάχιστον 176 εφαρμογές βιοκλιματικού σχεδιασμού, εκ των οποίων οι 2 αποτελούν οικιστικά σύνολα, έχουν καταγραφεί έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. Απ’ αυτές, ο μεγαλύτερος αριθμός των κτηρίων βρίσκεται στην περιοχή της Αττικής (58  περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένου του Ηλιακού Χωριού) και στη Μακεδονία(41 περιπτώσεις κτηρίων).

Με ένα μέσο αριθμό εφαρμογών έχουν καταγραφεί βιοκλιματικά κτήρια στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια (17) και στην Πελοπόννησο (14) και μικρότερο στις υπόλοιπες περιοχές.

Το κόστος κατασκευής τους δεν υπερβαίνει το 10% από τη δημιουργία ενός συμβατικού κτίσματος. Τα χρήματα αυτά αποσβένονται στη διάρκεια ζωής του κτηρίου, αφού η οικονομία σε ενέργεια μπορεί να μειώσει το κόστος κατά 50%. Τα κτήρια που σχεδιάζονται για να αντιμετωπίζουν φιλικά το περιβάλλον ακολουθούν τις βασικές αρχές της βιοκλιματικής τεχνολογίας και της εξοικονόμησης ενέργειας. Μία κατοικία αυτού του τύπου θα πρέπει να έχει παράθυρα και ανοίγματα στο Νότο και μικρότερα ανοίγματα στο Βορρά για να μη χάνει την ενέργεια, για να ζεσταθεί ή να ψυχθεί ανάλογα με την εποχή.

Ένα βιοκλιματικό κτήριο δεν έχει να κάνει μόνο με πολύπλοκα συστήματα ψύξης-θέρμανσης, αλλά και με μια γενικότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας άλλα και της γεωθερμικής μειώνει τη χρήση κλιματιστικών που δημιουργούν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», καταλήγει.

Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι η δύναμη της αρχιτεκτονικής είναι ότι μπορεί να δημιουργεί όχι μόνο κτήρια για απλή χ ρήση αλλά και κτήρια ποιότητας, τα οποία έχουν ένα μοναδικό τρόπο να αναδεικνύουν το περιβάλλον τους. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η δύναμη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, η οποία δημιουργεί τα λεγόμενα «έξυπνα» κτήρια. Σημειώνεται ότι στόχος της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, της αρχιτεκτονικής δηλαδή που λαμβάνει υπόψη τους κλιματολογικούς παράγοντες μέσα στους οποίους υπάρχει ένα κτήριο, είναι να δημιουργήσει κτήρια όσο γίνεται φιλικά προς το περιβάλλον που να καταναλώνουν όσο λιγότερη ενέργεια. Οι στρατηγικές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί δεν είναι καινούργιες. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική τις γνώριζε πριν από πολλές δεκαετίες. Η επικράτηση όμως σύγχρονων τεχνικών κατασκευής σε παγκόσμιο επίπεδο και η διαθεσιμότητα φθηνής ενέργειας οδήγησαν σε κτήρια με ομοιόμορφη παγκόσμια εμφάνιση που έπαψαν να υπολογίζουν τους εκάστοτε   κλιματικούς και τοπολογικούς παράγοντες.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη του τα κλιματικά και τοπολογικά (τοπογραφικά) δεδομένα. Έτσι το ίδιο το κτήριο με το σχήμα του, τον προσανατολισμό του και  την εσωτερική του οργάνωση μπορεί να συντελέσει σημαντικά στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Βασική προϋπόθεση για το σωστό σχεδιασμό ενός τέτοιου «έξυπνου» κτηρίου είναι η μελέτη των κλιματικών δεδομένων και του οικοπέδου, η ανάλυση των δυνατοτήτων που παρέχονται για φυσικό αερισμό, φυσικό φωτισμό και δροσισμό, παθητική θέρμανση κλπ. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν περιορισμούς στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τους οποίους ο αρχιτέκτονας καλείται να αντιμετωπίσει με τρόπο τέτοιο ώστε να οδηγούν σε δημιουργικές, καινοτόμες και αισθητικά ωραίες αρχιτεκτονικές λύσεις.

 

 
Sample image

Έκδοση Αδειών

έκδοση αδειών & ενεργειακών πιστοποιητικών
Sample image

Η/Μ Μελέτες

εκπόνηση μελετών Η/Μ εγκαταστάσεων
Sample image

Μελέτες και Κατασκευές

μελέτη, κατασκευή και διαχείρηση έργων με υπευθυνότητα

ΑΠΟ ΤΟ 1987 ΚΟΝΤΑ ΣΕ
ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΙΔ.
ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

You are here: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΝΕΑ Aυξάνονται οι εφαρμογές βιοκλιματικού σχεδιασμού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω fax, email ή τηλεφωνικά - θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

  • Διεύθυνση: Ιφιγενείας 9 (κάθετος Β. Όλγας 210) Καλαμαρία 551 33 Θεσσαλονίκη.
  • Τηλέφωνο: (2310) 411 778
  • Fax: (2310) 411 778
  • Κινητό: 6936 411 778
  • email: info@monosi-group.gr
  • Website: www.monosi-group.gr